Borgerlige partier vil flytte statslige arbejdspladser vest for Storebælt

Både Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative går til valg på at flytte offentlige styrelser og hermed arbejdspladser fra hovedstaden til steder, som er mere logiske placerede i forhold til styrelsens faglige område. Det skriver Jyllands-Posten.

Debatten om yderområderne er i de seneste uger intensiveret i medierne. Bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen, Kim Ruberg udtalte i sidste uge, at udflytningen af statslige arbejdspladser er en absolut nødvendighed for udviklingen af hele landet. Nu er der svar fra blå blok, som vil flytte statslige styrelser fra hovedstadsområdet til de områder, hvor de fagligt hører hjemme.

Enighed om logiske placeringer
Der skal skabes bedre geografisk balance i fordelingen af statslige arbejdspladser. Det siger Dansk Folkeparti til Jyllands-Posten. Partiet går til valg på at flytte mindst tre institutioner fra hovedstadsområdet. Helt konkret foreslår partiet at flytte for eksempel Vejdirektoratet i Trekantsområdet, Naturstyrelsen til Aarhus eller Viborg og Energistyrelsen til Esbjerg.

Venstre er også klar med løfter om udflytning af statslige arbejdspladser. Partiets næstformand Kristian Jensen udtaler:

”Vi vil helt bestemt arbejde for udflytning af flere statslige arbejdspladser, hvis vi får regeringsmagten, og vi vil også præsentere et mere konkret udspil inden valget.”

Også De Konservative slår på det logiske i at flytte styrelserne til de geografiske områder, hvor de kan hente mest viden. Partiets finans- og kommunalordfører, Mike Legarth, siger til Jyllands-Posten:

”At Naturstyrelsen ligger midt i København er jo nærmest komisk i sig selv,” siger han og nævner også det logiske i at placere Energistyrelsen i Esbjerg.

Et eksempel på, at statslige arbejdspladsers centrering i hovedstadsområdet har negative konsekvenser i yderområderne, kan ses i DR2-dokumentaren ”DR2 Undersøger: Oprøret fra udkanten af Danmark.”