Et nej til mere centralisering

Gårsdagens nej til afskaffelse af retsforbeholdet skal ses i sammenhæng med danskernes dybe mistillid til politikerne, som blandt andet er skabt på baggrund af centraliseringsbølgen og det manglende fokus på vækst i hele Danmark. Det mener formanden for Danmark på Vippen, Jakob Fastrup.

53 % af danskerne stemte i går nej til at afskaffe retsforbeholdet. Dagen derpå tegner der sig et billede af, at specielt danskere uden for de store byer har stemt nej, og det er der ifølge Jakob Fastrup en god forklaring på.

”Jeg læser valgresultatet som et tydeligt tegn på den manglende mistillid, som befolkningen har til politikerne og eliten i Danmark. Den manglende tillid er der mange grunde til, men jeg er overbevist om, at mange af de danskere, som er bosat uden for landets største byer, har stemt nej i protest mod, at politikerne i årevis har lovet dem en masse, men brudt løfterne hver gang til fordel for øget centralisering,” siger Jakob Fastrup og fortsætter.

”Når man på den måde har følt sig overset og talt ned til, så er det klart, at mange danskere i specielt landets yderområder har svært ved at svare ja, når de bliver spurgt, om de vil give politikerne ret til fremover at bestemme, hvor meget mere EU og centralisering Danmark skal have. De garantier, ja-politikerne gav i valgkampen, fik den modsatte effekt, fordi danskernes tillid manglede.”

Han peger samtidig på, at politikerne på Christiansborg nu må få øjnene op for, hvorfor mistilliden er så udtalt.

”Et stort flertal i Folketinget er simpelthen ikke i trit med befolkningen. Det virker, som om det ikke er gået op for dem, hvor stort problemet er. Skiftende regeringer har gennem de sidste 15 år centraliseret ud fra tanken om, at større er bedre og billigere. Men her har man fuldstændig glemt, at mange danskere altså ønsker at bevare dele af magten regionalt og lokalt. Og det er en af grundene til, at danskerne torsdag d. 3. december sagde nej til de store, regeringsbærende partier i Folketinget,” siger Jakob Fastrup.