Fire ud af ti vil gerne flytte på landet

41 % af byboere i byer med mere end 50.000 indbyggere vil gerne flytte til et landdistrikt med under 3.000 indbyggere. Det viser en ny undersøgelse fra KLs nyhedsbrev Momentum. Den helt klare betingelse fra de adspurgte er dog, at der er gode og sikre jobs i nærheden af landdistriktet, både for dem og deres eventuelle partner.

Der er ikke mangel på vilje til at flytte ud på landet blandt de nuværende byboere. Det kan borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, genkende:

”Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg tror, vi får en renæssance inden for det her. Jeg tror egentlig, livet på landet bliver in,” siger han til Momentum.

Mulighed for job er afgørende
Men betingelserne for et liv på landet skal være i orden, før byboerne vil flytte. 49 % af de adspurgte i undersøgelsen mener, at det vil være til skade for deres eller deres eventuelle partners job- og karrieremuligheder, hvis de flytter til et landdistrikt længere væk fra landets største byer.

Det er et problem, Thomas Andresen er opmærksom på:

”Analysen viser, at folk gerne vil flytte, men de savner job, så må vi påtage os en opgave og udfordre dem ved at sige, at vi skaffer job, hvis de flytter herned,” siger han.

Landdistrikter skal blive mere attraktive
Lektor ved Center for Landdistriktsforskning, Jens Fyhn Lykke Sørensen, er enig i, at job- og uddannelsesmuligheder er nøglen til at få flere folk til at flytte til et landdistrikt. Det er dog en udfordring, hvordan jobmulighederne skal skabes:

”Folk flytter herfra på grund af job, og fordi der er vækst i byerne, hvor der især er fremgang i servicefagene, mens slagterier og fabrikker på landet lukker,” siger Jens Fyhn Lykke Sørensen.

Han har nogle forslag til, hvad der skal til for at få byboerne til at tage skridtet og flytte ud i landdistrikterne:

”Landkommunerne skal prøve at gøre reklame for sig selv, og samtidig kan ting som bedre offentlig transport og bredbånd være med til at skabe job og uddannelsesmuligheder,” siger han.

Se analysen her