Landbrug & Fødevarer: Yderområderne skaber økonomisk vækst

”Udkantsdanmark rummer nøglen til større sammenhængskraft og økonomisk vækst. Lad det blive valgkampens hovedtema”, skriver direktør Karen Hækkerup og cheføkonom Thomas Søby for Landbrug & Fødevarer i en kronik bragt i Jyllands-Posten d. 25. marts.

Det er klogt at arbejde for at styrke yderområderne. Det slår Karen Hækkerup og Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer fast i Jyllands-Posten.

”Vi føler en menneskelig og social forpligtigelse til at holde sammen på det, der lidt hånligt kaldes Udkantsdanmark, men hertil kommer, at der faktisk også er solid statistisk evidens for, at det er klogt at arbejde for at styrke yderområderne, hvis vi altså tager de økonomiske briller på. For det viser sig, at det faktisk langt fra kun er i de pulserende byer, at de største jobmotorer arbejder”, skriver Hækkerup og Søby.

Fødevareklyngen skaber job

Baggrunden er en rapport, som netop Landbrug & Fødevarer har fået udarbejdet af analyseinstituttet Damvad, der konkluderer, at ”for hver 100 job, som skabes direkte i fødevareklyngen, opstår der indirekte 74 nye job uden for fødevareklyngen”.

Hvis man samtidig medtager den indirekte effekt på fødevareklyngen selv, viser rapporten ydermere, at der opstår 134 indirekte job i fødevareklyngen for hver 100 job, som skabes direkte i fødevareklyngen.

Prioriter yderområderne

Fødevareklyngen skal her forstås som det primære landbrug samt en række store eller mindre virksomheder, der eksempelvis producerer fødevarer eller teknologi til landbruget. Altså typisk arbejdspladser, som er placeret i yderområder, hvor fødevareklyngen i dag står for 11,7 % af beskæftigelsen.

109.000 af de godt 169.000 mennesker, som fødevareklyngen i dag sikrer arbejde, er beskæftiget i yderkommunerne. Derfor mener Landbrug & Fødevarer også, at det er vigtigt at prioritere yderområderne rent politisk.

”Et scenarium, hvor det tal falder, behøver man ikke være cheføkonom for at regne ud, vil være ret alvorligt og stærkt bidragende til en forstærket urbanisering. Derfor vil det give god mening politisk at prioritere, at der i fremtiden stadig findes en stærk og konkurrencedygtig fødevareklynge, som sikrer arbejdspladser i yderområderne og generer job til resten af landet”, skriver Hækkerup og Søby.

Er København vækstmotor?

Rapporten fra analyseinstituttet Damvad stemmer godt overens med, at forskere tidligere på måneden aflivede myten om, at København er hele Danmarks vækstmotor (læs artikel). Her understregede professor Niels Westergaard-Nielsen fra CBS blandt andet, at det nok i virkeligheden er provinsen, der skaber job i København.

”Alle store foreninger og interesseorganisationer ligger jo f.eks herovre, og det er provinsens job inden for industri og landbrug, der har den største afledte effekt i form af job andre steder”, sagde Niels Westergaard-Nielsen til Jyllands-Posten d. 12. marts.

Du kan læse hele rapporten fra analyseinstituttet Damvad her:
http://www.damvad.com/media/106027/lf-direkte-og-indirekte-effekter_hjemmesiden.pdf

Karen Hækkerup og Thomas Søbys kronik i Jyllands-Posten kan læses her:
http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE7580346/Udkanten-%E2%80%93-valgkampens-hovedtema/