Medierne taler yderområder ned

Mediernes omtale af Danmarks yderområder er mere negativ, end den burde være. Det mener over halvdelen af den danske befolkning. Ifølge en forsker kan den negative omtale påvirke folks lyst til at flytte ud i yderområderne. 

Mediernes valg af ord og emner i historier om landes yderområder er mere negativt, end det burde være. En ny YouGov-undersøgelse lavet for KLs nyhedsbrev Momentum viser, at 57 % af danskerne mener, at medierne generelt tegner et mere negativt billede af landdistrikterne, end de fortjener.

Steffen Damsgaard, næstformand i Danmark på Vippen og formand i Landdistrikternes Fællesråd, er enig med flertallet af danskerne:

”Medierne er desværre ofte med til at tegne et negativt billede af yderområderne,” siger han til Momentum og uddyber:

”Vi prøver at komme ud over kanten med de gode historier, men når medierne ringer, spørger de mest ind til de ting, der ikke fungerer.”

Medierne kan påvirke bosætningen
Steffen Damsgaard mener også, at den negative omtale kan påvirke valget om at flytte til et landdistrikt:

”Jeg tror, vi har behov for, at medierne tænker sig meget om. Og jeg tror godt, at det kunne være med til at påvirke bosætningen, hvis mediebilledet var lidt anderledes,” siger han.

Gunnar Lind Haase Svendsen, professor på Center for Landdistriktsforskning på SDU, har lavet undersøgelser om mediernes omtale af Danmarks yderområder. Han kan bekræfte, at der indgår mange negativt ladede ord i mediernes dækning af landets udkanter.

”Mange synes, det er en meget negativ omtale, når man konsekvent taler om Udkantsdanmark. Og det er jo klart, at hvis ens børn og unge hele tiden får at vide, at de bor i Udkantsdanmark, så er der måske mindre sandsynlighed for, at de vender tilbage efter for eksempel endt uddannelse,” siger han til Momentum.

Han understreger dog, at der ikke udelukkende skal bringes positivt stof om yderområderne:

”Medierne skal prøve at beskrive de virkelige livsvilkår på landet. En mere neutral dækning uden følelsesladede begreber. Hverken Morten Korch eller rådden banan, men mere neutralt og realistisk,” siger han.

Læs mere om Momentums undersøgelse her.