Nye uddannelser på vej til det lokale Danmark

Otte nye uddannelser i bl.a. Holbæk, Kolding og Sønderborg er blevet godkendt af uddannelsesminister Søren Pind (V). Et skridt i den helt rigtige retning, siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen.

Den geografiske fordeling af uddannelsespladser i Danmark er helt skæv og til stor fordel for hovedstaden samt de tre andre store universitetsbyer, Aarhus, Odense og Aalborg. Det har Danmark på Vippen tidligere dokumenteret i en større rapport.

Men nu er der godt nyt til resten af Danmark. Uddannelsesminister Søren Pind har nemlig godkendt otte nye uddannelser i henholdsvis Holbæk, Kolding, Haderslev, Sønderborg og på Bornholm. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Blandt de nye uddannelser finder man blandt andet en ny sygeplejerskeuddannelse i Holbæk, en skatteuddannelse i Haderslev og en kandidatuddannelse i Elektronik i Sønderborg.

Alle uddannelser, som det regionale arbejdsmarked efterspørger:

”Det er gode nyheder for hele Danmark. Manglen på uddannelser og manglen på arbejdskraft uden for de fire store universitetsbyer er markant. Derfor glæder vi os over, at uddannelsesministeren har lyttet til det regionale arbejdsmarked og godkendt en række uddannelser, som er efterspurgt,” siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen.

Sæt gang i decentraliseringen
De nye uddannelser kan første gang byde velkommen til studerende i sommeren 2018. Hos Danmark på Vippen håber man, at de otte nye uddannelser i det lokale Danmark blot er første skridt på vejen mod en større decentralisering af de videregående uddannelser:

”Hvis der er ét område, som har gennemgået en enorm centralisering de sidste årtier, er det uddannelsesområdet. Derfor er der også et stort behov for, at man virkelig tager fat og etablerer langt flere uddannelser i hele Danmark. Dermed kan vi sikre, at de virksomheder i det lokale Danmark, som står for langt størstedelen af Danmarks nettoeksport, får den arbejdskraft, de har behov for. Alternativet er, at de flytter udenlands, hvilket vil blive en meget dyr fornøjelse for Danmark A/S,” siger Kim Ruberg.

Han fremhæver samtidig den nye sygeplejerskeuddannelse i Holbæk som et godt eksempel på en velfærdsrettet uddannelse, man i det nord-vestsjællandske har efterspurgt i flere år:

”Vi skal simpelthen sikre, at der er sygeplejersker, lærere og pædagoger til stede over hele Danmark. Professioner, som er afgørende for, at regional- og lokalområder overhovedet kan fungere, og at man har mulighed for at fastholde og tiltrække nye borgere. Det sikrer vi bedst ved at oprette flere uddannelser inden for de områder i det lokale Danmark, som man jo netop nu gør i Holbæk,” siger Kim Ruberg.

De otte nye uddannelser i det lokale Danmark, som er blevet godkendt, er:

  • Bachelor i Elektronik, Sønderborg (SDU)
  • Kandidat i Elektronik, Sønderborg (SDU)
  • Professionsbachelor i Kunsthåndværk: Glas & Keramik, Bornholm (KADK)
  • Professionsbachelor i Sygepleje, Holbæk (PH Absalon)
  • Professionsbachelor i Offentlig administration, Haderslev (UCSYD)
  • Professionsbachelor i Skat, Haderslev (UCSYD)
  • Professionsbachelor i Medie- og Sonokommunikation, Kolding (UCSYD)
  • Professionsbachelor i Grafisk Kommunikation, Kolding (UCSYD)

Derudover har uddannelsesminister Søren Pind også godkendt 11 nye uddannelser i henholdsvis Aalborg, København, Lyngby og Aarhus.