Lånemulighed populær trods høj rente

Ny finansieringsmulighed til huskøb har på få måneder fået stor tilslutning. Succesen vidner om alvorlige problemer på boligmarkedet i Danmarks yderområder.

Det nystartede UdenomBanken.dk finansierer gennem institutionelle investorer lån til huse beliggende i Danmarks yderområder. Portalen har på bare to måneder indhentet lånetilbud til ansøgere på over 100 millioner kroner. Og det er på trods af, at lånet med en rente på syv til ni procent er højere end ved et realkreditlån.

Kassen lukket
Ifølge stifterne af portalen er initiativet opstået, fordi traditionelle långivere lukker kassen i, når det gælder lån til huse i yderområderne. Interesserede købere får trods en sund økonomi afslag på lån med den begrundelse, at det vil tage for lang tid at sælge huset igen.

På portalens hjemmeside skriver de, at ”Alt for mange kan stille sikkerhed i fast ejendom, men har ikke adgang til finansiering på rimelige vilkår”. Netop denne problemstilling gør UdenomBanken.dk til et attraktivt alternativ til realkreditbranchen.

Formanden for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, understreger, at et lånealternativ er altafgørende. ”Jeg er meget positiv over for de nye muligheder, den her portal giver i landområderne. Men det understreger samtidig alvoren i sagen, at folk er villige til at betale højere renter, fordi de ikke kan få et realkreditlån, ” siger han til Politiken.

Beliggenhed burde ikke have betydning
Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen mener også, at bankerne stiller lånerne i en umulig situation. Han understreger det ulogiske i som person at kunne låne en million uden problemer, men hvis samme beløb skal lånes til et hus, der ligger uden for de større byer, er svaret et blankt nej:

”Det giver ringe mening. Debitor er den samme, og realkreditselskabet er ikke forpligtet til at bevilge gældsovertagelse ved ejerskifte. Beliggenheden burde således ikke spille nogen særlig rolle,” uddyber han på Finanswatch.dk.
Den tidligere bankdirektør sammenligner opblomstringen af nye tiltag som UdenomBanken.dk med dannelsen af Kreditforeningerne, som opstod for 150 år siden, hvor det også var vanskeligt at få huskøb finansieret.