Politikens nye chefredaktør: Medierne er ikke i kontakt med det liv, der leves i Danmark

Politikens chefredaktør Bo Lidegaard har i dag valgt at fratræde sin stilling, som overtages af den nuværende chefredaktør på Information, Christian Jensen. Danmark på Vippen byder Christian Jensen velkommen og håber, at hans tidligere erkendelse af københavneri i dansk presse betyder, at Politiken nu begynder at interessere sig for andet end hovedstaden.

”Det er jo et problem, som starter med os,” sagde Christian Jensen, Politikens nyudnævnte chefredaktør, i Presselogens juleudgave på TV2 News sidste år. Her diskuterede man, om de landsdækkende medier er blinde for alt det, der ligger uden for København. Spørger man Christian Jensen, er der noget om snakken:

”Vi skal jo ikke sidde her og foregive, at vi nuanceret skildrer livet i Danmark fra dag til anden. Det er der ikke nogen af vores medier, der gør. Vi kan på forskellig måde inddrage stemmer fra landet, men vi laver jo ikke journalistik derudefra på daglig basis,” sagde Christian Jensen i Presselogen d. 24. december sidste år.

Samtidig mener han, at medierne er ude af trit med det liv, der leves i Danmark:

”Vi som medier afspejler jo også det Christiansborg, som er ude af kontakt med resten af befolkningen. Det, synes jeg, i høj grad må være en selverkendelse, som vi i hvert fald fra Informations vedkommende gerne tager. Vi forsøger løbende at være ude, men vi er det ikke i en udstrækning, som gør, at vi kan sige, at vi er i kontakt med det liv, der leves i Danmark,” sagde han.

Journalister og kilder bor dør om dør
En af grundende til det skæve billede, som medierne tegner af Danmark, skyldes ifølge Christian Jensen, at journalister og kilder bor dør om dør i København:

”Vi bor alle sammen i hovedstadsområdet, vi har vores arbejdspladser i hovedstadsområdet, vores journalister bor i hovedstadsområdet, de har deres berøringsflade i hovedstadsområdet. Hvor finder man historier som journalister? Det gør man ved at orientere sig og lytte til, hvad der sker hos venner, kolleger og andre. Det er en fødekæde, der gør, at vi kommer til at aflevere et indtryk af, at de store brydninger foregår i hovedstaden. Jamen det gør de, fordi det er det liv, vi lever. Det at kunne lave nogle mobile redaktioner gør, at man kan komme ud i landet. Men det er vi altså ikke her ved årsskiftet,” sagde Christian Jensen.

Danmark på Vippen har siden foreningens stiftelse problematiseret det faktum, at alle landets væsentligste medier er placeret i København, da det ifølge næstformand Kim Ruberg helt grundlæggende giver en alt for ensidig fortælling om vores land:

”Christian Jensens erkendelse i Presselogen sidste år er spot on. Dansk presse er præget af en tilstand, hvor journalisterne lever og ånder ét sted, mens størstedelen af befolkningen bor et andet sted. Som tidligere journalist ved jeg, at den tilstand umuligt kan bibringe en dækkende og rammende fortælling om hele vores land,” siger Kim Ruberg.

Han håber nu på, at Politiken med Christian Jensen for bordenden får øjnene op for, at Danmark er mere end København:

”Der findes så mange gode, smukke og interessante historier uden for hovedstaden, som de landsdækkende medier går glip af, fordi de har samlet redaktionerne i København. Min faglige opfordring til både Christian Jensen og de andre medier er derfor, at man begynder at overveje, om en decentralisering af redaktionerne ikke vil give et mere dækkende billede af Danmark og dermed i sidste ende et bedre journalistisk produkt,” siger Kim Ruberg.