Regeringen vil forbedre yderområdernes mobil- og bredbåndsdækning

Regeringen vil med Vækstplan for digitalisering i Danmark forbedre bredbånds- og mobilforbindelser i hele landet. Men initiativerne, som skal udbedre de kritiske tilstande i yderområderne, bliver mødt af kritik.
Regeringen har 9. december offentliggjort deres udspil til digital vækst i Danmark, og visionen er, at Danmark skal være blandt de bedste i Europa til at udnytte IT og data til at skabe vækst og jobs.

Et af hovedområderne i digitaliseringsplanen er at sikre god mobil- og bredbåndsdækning i hele landet. Helt konkret er regeringens mål, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til en 100/30 Mbit/s i 2020, og at der skal være ”god adgang til mobiltelefoni i Danmark.”

700 mHz-frekvensbånd frigives
Regeringen vil derfor frigive 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd fra 2020. Det vil ifølge regeringen give en markant forbedret internetdækning særligt i tyndt befolkede områder. Brugen af 700MHz-båndet, som har en lang rækkevidde, møder dog kritik fra blandt andre Torben Rune, teleekspert og direktør for Netplan:

”En lang rækkevidde på sådanne mobilmaster betyder, at der vil være langt flere brugere under samme mast. Og jo flere brugere under samme mast, jo mere tynger man netværket,” siger han til tv2.dk.

Andre kritikpunkter af planen lyder på, at den er for uambitiøs og langsigtet. Googles nordiske chef, Peter Friis, siger til tv2.dk:

”Vi har en udvikling, der går hurtigere end noget andet. År 2020 er for langt ude i fremtiden i min optik. Så hellere et kortere tidsperspektiv, der ville betyde mere radikale og hurtige beslutninger. Hvem ved overhovedet om 100 Mbit/s er nok i 2020?” siger han.

Teleselskaberne skal bruge hinandens net
For at forbedre mobildækningen i de områder, hvor kun ét selskab tilbyder dækning, vil regeringen lave aftaler med teleselskaberne, der for eksempel sikrer, at selskaberne kan bruge hinandens net i yderområder, hvor de ikke selv dækker.
Men ifølge Torben Rune vil en sådan aftale ikke løse problemerne i de områder, der allerede har dårlig dækning:

”Det vil klart hjælpe nogle kunder, men det vil slet ikke være nok for alle. Udspillet hjælper ikke nogle, hvis der slet ikke er mobildækning til at begynde med,” siger han til tv2.dk.

Regeringen lancerer også hjemmesiden www.tjekditnet.dk i starten af 2015, hvor forbrugere har mulighed for at se, hvilket net der udbydes på deres adresse og dermed vælge den udbyder, der har bedst dækning.

Folketingets partier skal nu forhandle om indholdet af vækstplanen.

Se Vækstplan for digitalisering i Danmark her.