Regeringen vil med nye initiativer skabe vækst i yderområderne

Regeringen fremlægger nu 50 konkrete vækstinitiativer, hvoraf flere handler om at skabe mere vækst i yderområderne. En lempelse af planloven og bedre adgang til bredbånd i yderområderne er eksempelvis i fokus.

”Det handler om, at væksten skal komme hele Danmark til gode”. Sådan siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Berlingske d. 5. maj, i forbindelse med at regeringen har fremlagt nogle af sine 50 vækstinitiativer.

Den samlede vækstplan er endnu ikke offentliggjort, men statsministeren siger til Berlingske, at omkring halvdelen af initiativerne handler om yderområderne.

”Det skal ikke være sådan, at det er de store byer, som får al væksten. Derfor handler tre af de seks overskrifter om yderområderne i Danmark. Vi har samlet 50 forslag – stort og småt – som vi har samlet op i samtaler rundt omkring i landet”, siger Helle Thorning-Schmidt.

Bedre bredbånd
Berlingske skriver, at planen blandt andet indeholder lempelser af planloven, så det eksempelvis bliver nemmere at udbygge en landejendom, hvis den ligger i en landzone.

Regeringen ønsker også med vækstinitiativerne at lempe reglerne for byggesagsbehandling, så det i fremtiden ikke er kommunen, men en ny instans, der skal vurdere byggesagerne.

Derudover vil pakken i følge Berlingske også forbedre adgangen til bredbånd i yderområderne og øge adgangen til såkaldt crowdfunding for iværksættere. Samtidig skal det være nemmere at flekse mellem helårs- og fritidsbolig i yderområderne, og så ønsker regeringen at give et større tilskud til færgedriften til Danmarks mindre øer.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, modtager regeringens initiativer med skepsis.

”Det lyder mest af alt som en opfejning af krummer. Vi kan se, at vores virksomheder er pressede på deres konkurrenceevne, og derfor mener vi, at der skal tages mere grundlæggende fat”, siger Kristian Jensen til Berlingske

Optimisme hos KL
Formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), er dog mere optimistisk over for regeringens forslag.

”Jeg vil ikke komme med stilkarakter til en vækstpakke, jeg slet ikke har set. Men ved at lempe planloven får vi noget, vi har bedt om. Om vi så synes, det er nok, må vi vente med at se, til vi ved, hvad der kommer på bordet”, siger Martin Damm.

Berlinske skriver også, at de resterende initiativer fra regeringens side vil komme dryppende i den kommende tid.