Vestjyske kommuner er bedst til kyst- og naturturisme

En ny analyse giver Varde Kommune førstepladsen i disciplinen kyst- og naturturisme skarpt forfulgt af Ringkøbing-Skjern Kommune. Det glæder Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune, der drømmer om, at hele vestkysten bliver bedre til at profilere sig sammen.

En ny analyse foretaget af Center for Regional- og Turismeforskning rangerer de danske kommuner uden for de fire store byer med størst kritisk masse inden for kyst- og naturturismen.

Helt i top ligger Varde Kommune efterfulgt af Ringkøbing-Skjern Kommune, hvilket naturligvis glæder borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl:

”Det er selvfølgelig en rigtig stor dag for Varde Kommune, og det er jo mange års indsats, der ligger bag. Turismen betyder utrolig meget for os. Men det allervigtigste er faktisk, at vi er en del af en samlet vækst, hvor de kommuner, der ligger omkring os, også ligger meget flot til i undersøgelsen. Som formand for Partnerskab for Vestkystturisme glæder jeg mig derfor utroligt meget over, at der generelt er vækst i kystturismen på den danske vestkyst,” siger Erik Buhl.

Ros til medarbejdere
Center for Regional- og Turismeforskning har i analysen brugt forskellige indikatorer til at måle den kritiske masse. Den samlede rangorden er derfor baseret på kommunernes score inden for turismens omfang i dag, et veludviklet turismeprodukt, opmærksomhed om turismen og udenlandsk orientering.

Både Varde Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune har ifølge analysen dobbelt så mange registrerede overnatninger sammenlignet med hver af de efterfølgende kommuner. Varde Kommune havde i 2015 3.694.528 overnatninger, mens Ringkøbing-Skjern samme år lå på 3.445.808 overnatninger.

Ifølge Erik Buhl skyldes det blandt andet, at kommunerne langs vestkysten har sat ekstra fokus på kvalitetsudvikling og god service. Samtidig roser han de mange medarbejdere ude i kommunen:

”Det kan gode være, at det officielt er Varde Kommune, der får ros, men jeg giver meget gerne rosen videre til de medarbejdere, der er med til at håndtere det her dagligt – blandt andet dem ude på hver enkelt campingplads, i sommerhusudlejningen osv. Vi kan godt være med til at skabe nogle gode rammer, og vi har også tilført flere midler til området i både Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune, der skal styrke den samlede indsats, men det er jo aktørerne i yderste led, der skal have et skulderklap for det her,” siger Erik Buhl.

Profiler vestkysten
Han drømmer samtidig om, at hele vestkysten bliver endnu bedre til at markedsføre sig sammen:

”Jeg har jo en drøm om, at vi bliver endnu bedre til at sælge hele vestkystturismen samlet set. Når vi først har samlet rigtig mange turister på vestkysten, kan vi efterfølgende tage de der ”kærlige” slagsmål med vores naboer om, hvor turisterne skal opholde sig. Men det vigtigste er, at vi samlet set profilerer vores vestkyst ude i den store verden og i resten af Danmark.”

Regeringen fremlagde i september måned en ny national strategi for dansk turisme. Ambitionen er blandt andet, at Danmark i 2025 har en tredjedel flere turister, svarende til 17 mio. flere overnatninger end i 2015, og at turismeomsætningen når 140 mia. kr., hvilket er 45 mia. kr. mere end i 2014. En plan og ambition, som Erik Buhl roser regeringen for:

”I regeringens plan lægger man blandt andet op til at give et lidt højere fradrag til de personer, der lejer sommerhuse ud, hvilket er et rigtig godt tiltag, fordi vi snart kan stå over for et stort kapacitetsproblem. Planen åbner også for, at man kan leje ud i lidt længere perioder, hvilket vi også er rigtig glade for. Jeg kunne godt ønske mig, at vores regler omkring moms osv. kom til at ligne de regler, de har i Tyskland. Men realistisk er vi i dag kommet et stort skridt på vejen med de udspil, der ligger fra regeringen,” siger Erik Buhl.

Du kan læse hele analysen fra Center for Regional- og Turismeforskning her.